U amfiteatru Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću 14.12.2016. godine je održana  promocija knjige “Moj put do hidžaba” autorice Emine Tabakovićč-Delalić.

Ovo je  autobiografska knjiga u kojoj je Emina opisala svoj put do hidžaba na vrlo emotivan način. Promotori ovog djela bili su profesor Nazif  Horozović i Nina Halibašić.

Riječ je o  štivu  koji nosi  snažnu poruku  u vremenu kada  su  vjera i duhovnost  u svakodnevnom životu na velikoj  kušnji. Stoga   ova knjiga  može da bude primjer  mladim ljudima koji tragaju za svojim identitetom i duhovnošću, istakli su promotori.

Ova mlada autorica  je inače mediciska sestra u Općoj bolnici u Sanskom Mostu gdje trenutno živi i radi. Ovo je njena druga  knjiga. Prva je zbirka poezije i proze “Osluhni moju tišinu” koju je Emina objavila prosle godine i pokupila je velike simpatije čitalaca što je autorici dalo motiv da napiše i svoju drugu knjigu.

 

https://www.youtube.com/watch?v=UFUujvT0HWU&feature=youtu.be

 

Druga knjiga poezije pjesnikinje prof. Nine Halilbašić je promovirana 16.12.2015. u Kulturnom centru u Bihaću. U svojoj novoj knjizi „Toplina“ u kojoj je sakupila svoje emocije, osjećaje i riječi, autorica je željela druge ljude usrećiti i učiniti zadovoljnim. „Ugrijati srce barem na tren, bila je misija mog pisanja.“ – rekla je u uvodnim riječima prof. Halilbašić. Njena prva knjiga „Između istine i grijeha“ koju je promovirala prije skoro tri godine je naišla na veliko interesovanje i izuzetno pozitivne kritike kako običnih čitalaca tako i stručne javnosti.

Promotori ove zbirke su bili prof. Dijana Begović, profesor bosanskog jezika i književnosti i poznata novinarka RTV USK-a, te g-đa Gorica Bukić, profesor bosanskog jezika i novinarka RTV USK-a.

Pored promotora, ovu posebnu noć su uveličali jedan od najboljih interpretatora ilahija i kasida na ovim prostorima Mirsad Šehić, a tekstove nekih pjesama je čitala Šejma Zulić, umiljati glas čiji su javni nastupi uvijek nailazili na pozitivne reakcije javnosti.

Organizatori ove promocije su udruženje „Život“ Bihać, Ženska edukativna organizacija „Iskre“ Bihać, Asocijacija studenata Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću i centar za edukaciju i istraživanje „Nahla“ Bihać uz podršku Kulturnog centra Bihać.

 

Zgrada Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaća od svog otvorenja je mjesto gdje se ljudi raznih uvjerenja, svjetonazora i pogleda na život rado sastaju, druže i lijepo osjećaju. Tako je bilo i sinoć na promociji knjige „Između istine i grijeha“ sjajne autorice Nine Halilbašić.

Koliko čovjek ima istinskih prijatelja toliko i vrijedi, a sinošnja promocija je pokazala da mlada pjesninjkinja Nina Halilbašić ima zaista puno iskrenih prijatelja koji su sat vremena s njom plakali i s njom se smijali i sa velikim emocijama doživjeli prvu promociju njenog poezijskog prvjenca. Bila je posebna čast i iznimno zadovoljstvo barem tu večer biti Ninin prijatelj i doživjeti sve te prelijepe emocije i prefinjene ljudske osjećaje koji su se mogli osjetiti u zraku te večeri.

Šarolikost njenih prijatelja se mogla vidjeti i u prvim redovima gdje su sjedili njeni profesori, prijatelji i poznanici; Muftija Bihaćki Hasan ef. Makić, fra Božo Blažević, prof. dr. Fuad Sedić, fra Robert Slišković, mr. Hajrudin Hodžić, te prepuna sala raznolikih i različitih po mnogim osnovama kojima je i sama autorica ove prekrasne zbirke pjesama poručila da je ponosna i sretna što ima takve poznanike i prijatelje.

Pored prelijepih Ninih pjesama koje su čitane, hor ilahija i kasida studenata Islamskog pedagoškog fakulteta je prisutne osvježavao prekrasnim ilahijama i lijepim porukama.

Promotori ove knjige pjesama su bile Edvina Muharemović, apsolventica na Pedagoškom fakultetu i Elma Begić, asistentica za Bosanski jezik i književnost na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću. Moderator programa je bila prof. Dijana Kadirić, a za izvrsnu organizaciju i odličnu promociju su se pobrinuli organizatori; Ženska edukativna organizacija „Iskre“, Asocijacija studenata IPF-a i udruženje „Život“.

Nakon promocije, upriličeno je potpisivanje knjiga, a potom i druženje svih Nininih prijatelja u restoranu Fakulteta uz kahvu, čaj i kolače koji su bili posebno pripremani ovim povodom.