Savez za Koordinaciju bošnjačkih nevladinih organizacija (Koordinacija BNVO) najoštrije osuđuje medijski linč koji se ovih dana vodi po medijima u manjem bosanskohercegovačkom entietu RS, ali i u srbijanskim medijima protiv Nezim ef. Halilovića – Muderisa, hatiba Džamije Kralj Fahd Sarajevo.


Iako znamo da su u manjem entitetu većina medija u službi Dodikovog režima i da je tamo poodavno  medijski mrak u kome se plasiraju informacije koje su u službi očuvanja režima, takav oblik cenzure nije i neće biti moguće prenijeti na ostali dio Bosne i Hercegovine. Kao Država koja se zalaže za demokratiju, poštivanje ljudskih prava, medijske slobode, a posebno slobodu vjere i izražavanja smatramo da nema mjesta i da je potpuno neprihvatljivo da se neko, pa bio to i Dodikov režim uzima sebi za pravo da analizira i govori šta treba, a šta ne treba da govori jedan imam tokom hutbe! Previše je pa makar to bilo i od režima iz Banja Luke!

Kada je riječ o Muderisovom govoru koji se ticao  revizije tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i ukazivanja na njene konotacije, smatramo da jedan vjerski autoritet ima pravo i odgovornost da se bavi složenim pitanjima i da iznosi stavove, pa makar to bilo i onda kada je u pitanju revizija tužbe.
Koordinacija BNVO podržava izneseni stav uvaženog Muderrisa da advokat Bosne i Hercegovine Sakib Softić treba da pokrene revizuju tužbe protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim krivičnim sudom pravde u Hagu. Razloga za ovakav stav ima isuviše mnogo; prije svega vidjeli smo da se i dvadeset godina poslije Dejtona Dodikov režim osporava presude koje su donesene za genocid, dakle, zvanična politika do dan danas  nije priznala genocid, niti  se distancirala od zločina. Drugo, svjedoci smo da se na sportskim nadmetanjima mogu čuti pokliči: „ Nož žica Srebrenica“, na ovakvim i sličnim parolama odgajaju se mlade generacije Srba! Takoder, zvanični Beograd aktivno učestvuje u politici koju vodi Milorad Dodik, a čiji je cilj rušenje Bosne i Hercegovine. Srbija podržava svaki vid destabilizacije naše zemlje i nikada nije odustala od teritorijalnih pretenzija prema Bosni i Hercegovini.

Osim toga, u srpskom narodu nije došlo do katarze za počinjena zlodjela, već naprotiv, Bošnjacima i Hrvatima u manjem entitetu ugrožena su prava kao konstitutivnih naroda. Pa sjetite se da se u obrazovnom sistemu RS djeci ne dozvoljava da uče na maternjem jeziku. Boli činjenica da se u zadnje vrijeme nagrađuju presuđeni zločinci i nastavlja sa veličanjem lika i djela Radovana Karadžića, osuđenog ratnog zločinca. Postoji jako mnogo i drugih razloga zašto je potrebno uraditi reviziju, a Tomašica nas na to posebno obavezuje i  njeni skeleti nam neće halaliti ukoliko mi to ne uradimo!
Pozivamo bošnjačke lidere da nastave borbu za istinu, pa i putem revizije tužbe! Smatramo da režim Slobodana Miloševića koji je optužen za zločine i Dodikov režim koji veliča ta zlodjela ne može se poraziti osim  pred  međunarodnim pravnim  instancama i da bi revizija tužbe pomogla da se dođe do istine, bez čega ne može biti istinskog pomirenja među narodima.

Sarajevo, 24.09.2016. - Saopćenje Koordinacije bošnjačkih nevladinih udruženja povodom održavanja referenduma u manjem bh. entitetu

Ovih dana pažnju domaće i svjetske javnosti zaokuplja održavanje referenduma u manjem bh. entitetu, koji je zakazan za 25. septembar. Ustavni sud BiH je zabranio održavanje ovog referenduma, a predstavnici Evropske unije, OHR i druge međunarodne institucije su održavanje referenduma okarakterizirale kao rušenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

Međutim, rukovodstvo Republike Srpske ustrajava na održavanju ovog nelegalnog referenduma čime svjesno čine krivično djelo i ugrožavaju mir u Bosni i Hercegovini i regionu.

Dok Aleksandar Vučić u UN-u govori da je Srbija protiv referenduma, dotle Milorad Dodik uživa veliku podršku za održavanje referenduma od osuđenih srpskih ratnih zločinaca, Biljane Plavšić i Momčila Krajišnika. Krajišnik i Plavšićka su ponosni na Dodika, jer on sprovodi u miru ono što oni nisu mogli u ratu.

Iako je referendum, od strane međunarodne zajednice, okarakterisan kao antiustavan i antidejtonski i predstavlja najdirektniji atak na državu, postavlja se pitanje zašto međunarodne institucije ne poduzmu odlučujuće korake u očuvanju integriteta države Bosne i Hercegovine i njenih institucija? Zašto OHR dozvoljava ovakvu vrstu nasilja? Šta se to desilo pa svjetske velesile dopuštaju da se Milorad Dodik i Republika Srpska ismijavaju sa svima i da rade šta im je volja? Zašto međunarodna zajednica toleriše režim koji je spreman ići u rat, kako bi razbijao državu Bosnu i Hercegovinu i uz to sačuvao sebe krivičnog gonjenja za kriminal težak stotine miliona maraka.

Također je simptomatična i zabrinjavajuća šutnja hrvatskog naroda u BiH i hrvatskih političkih i vjerskih vođa, jer su i Hrvati direktno pogođeni i ugroženi ovim referendumom, osim ako i oni u održavanju referenduma u RS-u ne vide priliku za sebe, pa da krenu u novu opasnu i pogubnu secesionističku avanturu.

No, prije i poslije svega, zabrinjavajuća je i nedopustiva šutnja Tužilaštva Bosne i Hercegovine, odnosno glavnog tužioca Gorana Salihovića, na očigledno ugrožavanje i urušavanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Stoga, pozivamo Evropsku Uniju, potpisnice Dejtonskog sporazuma i sve druge relevantne međunarodne institucije, da zaustave i sankcionišu Milorada Dodika zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda, te da zaštite mir u regionu od Republike Srpske.

Pozivamo Tužilaštvo BiH da, u skladu sa svojim ovlastima, podigne optužnice i organizuje hapšenje Milorada Dodika i članova komisije za organizaciju i provedbu referenduma u manjem bh. enitetu.