Bihać: Promocija dokumentarnog filma „Nana Fata – Bosanska heroina“ (VIDEO)

Savez bošnjačkih nevladinih organizacija pokrenuo je snimanje filma o nani Fati Orlović, s namjerom skretanja pažnje domaće i svjetske javnosti na otpor i borbu starice Bošnjakinje, koja se godinama bori protiv sistema u manjem bh. entitetu RS, kako bi iz njene avlije uklonili bespravno izgrađenu ''inat'' crkvu.

U njenoj borbi protiv nepravde nana Fata postala je simbolom svim Bošnjacima muslimanima kako se može i treba boriti za djedovinu i domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Dokumentarni film ''Nana Fata – bosanska heroina'' govori o sizifovskoj borbi i pravnom nonsensu utjelovljenom u slučaju starice Fate Orlović iz sela Konjević Polje nadomak Bratunca. Potpuno bespravno Pravoslavna crkva je u njenom dvorištu 1996. godine izgradila objekat koji i danas netaknut stoji na istom mjestu. Ona je odlučno sama krenula u borbu protiv vjetrenjača, ali nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist, crkva još uvijek nije uklonjena. Ovo je reprezentativan primjer koji oslikava svu gorčinu života povratnika Bošnjaka u manji bosansko-hercegovački entitet. Nana Fata je u međuvremenu postala neka vrsta bosanskog Nelsona Mandele, simbol povratničkog prkosa...

Ovaj izvanredni dokumentarni film možete pogledati u Bihaću, u srijedu, 10.04.2019. u Kulturnom centru Bihać (Dom armije) sa početkom u 19 sati. Ulaz je slobodan!

Organizator ove promocije je Islamski pedagoški fakultet Bihać, Medžlis IZ Bihać i udruženje „Život“ Bihać.

Trailer fokumentarnog filma možete pogledati na ovom linku: https://www.youtube.com/watch?v=DTtnbf10Diw