Humanitarna akcija "Bajram za sve" - osvrt na program

Typography

 

„Bajram za sve“ je humanitarna akcija koja se već zaredom održava od 2008. godine u bihaćkim supermarketima.

Znajući i cijeneći humanost običnih ljudi, naših sugrađana, Udruženje Život odlučilo  se da bude servis građanima grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona i tako dostavi njihovu pomoć socijalno ugroženim pojedincima i porodicama putem humanitarne akcije pod nazivom „Bajram za sve“ koja se već 8 godinu zaredom održava u bihaćkim supermarketima  Bingo, Fis, Ilma, Neli, Robot, Adna i Metro market.

Akcija se sprovodi u zadnjoj suboti i nedjelji prije ramazanskog bajrama kada volonteri
Udruženja, ispred trgovačkih centara u gradu, sakupljaju priloge u raznim artiklima koje građani dobrovoljno doniraju. Sve prikupljeno se sakupi na jedno mjesto gdje se vrši sortiranje i pakovanje.

Paketi se uručuju porodicama čiji socijalni status dobijemo od  Centra za socijalni rad, Crvenog križa, Merhametove kuhinje te kao preporuka od građana.

Svake godine se podijeli oko 50 paketa u vrijednosti od  100 do 120 KM. Do sada je podijeljeno preko 450 paketa.

Akcija se sprovodi pod motom „Neka Bajram bude radost i onima koji nemaju“.

U realizaciji učestvuje oko 30 vrijednih volontera, mladića i djevojaka. Rukovodstvo Udruženja se potrudi i za sve volontere pripremi prigodan iftar/večeru koji ima za cilj međusobno bolje upoznavanje i druženje samih volontera, mladih ljudi, a što je s druge strane izuzetno korisno jer jačaju veze, prijateljstva i prave se novi planovi i aktivnosti.