Tribina o ljubavi prema domovini sa Harun-ef. Hodžićem

„U njemu je divan uzor“
Typography

U sklopu manifestacije „Muhammed, a.s. – U njemu je divan uzor“ u Sali islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću upriličena je tribina na temu: „Ljubav prema domovini – nekad, sad i zauvijek“, a predavač je bio major Armije R BiH Harun-ef. Hodžić.

Harun-ef. Hodžić je govorio o tome koliko je ljubav prema domovini plemenita emocija, koliko je bila prisutna u životu Muhammeda, a.s., ali i koliko je ljubav prema domovini bila upečatljiva kod boraca Armije R BiH u odbrani od agresije na R BiH. On je prezentirajući dijelove svoje autorske knjige „Zemlja na čistoj zemlji bosanskoj“ spomenuo nekoliko veoma dirljivih momenata kroz koje je prolazio kao pripadnik Armije R BiH susreću ći se sa brojnim primjerima onih koji su dali svoje živote braneći domovinu, dali svoje sinove za domovinu i dali svoje dijelove tijela braneći domovinu.

Harun-ef. se također osvrnuo i na naš savremeni odnos prema domovini, te da je priča o domovini kod nekih „izraz lažnog patriotizma“, a svaka kritika na račun domovine „dobronamjerna kritika“. Naglasio je da su ljepote naše domovine neprikosnovene, da su šanse za opstanak u njoj velike i da napuštanje domovine postaje zabrinjavajuće, jer se ljudi odriču domovine i odlaze raditi manje kvalitetne poslove napuštajući BiH i prepuštajući je vihoru vremena.

Na samom kraju svoga izlaganja, Harun-ef. je pročitao dirljivu priču iz svoje knjige o tome kako je dobio zadatak da saopšti porodici šehida Mehe Dizdarevića njegovu pogibiju, što smatra jednim od najtežih momenata koje je doživio u ratu. Nakon ove dirljive priče, ali i cjelokupnog izlaganja Harun-ef. Hodžića, svi prisutni su ostali zatečeni i na razne načine ispoljili svoje emocije.

Potom se prisutnima obratio dr. Izet Terzić, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, a ujedno i prijatelj Harun-ef. s kojim je tokom agresije mnogo vremena provodio. Prof. Terzić je tokom agresije na našu zemlju boravio u Pazariću, gdje je obnašao dužnost imama i poznat je bio po tome da je njegova kuća bila mjesto gdje je svako imao bujruma i dan danas svako ko je imao priliku prolaziti kroz Pazarić na putu prema Sarajevu ili izlazeći iz Sarajeva preko aerodromske piste ili kasnije ispod aerodromske piste, kroz tunel spasa, i zatražiti neku pomoć, prof. Terzić je sa svojom porodicom bio na raspolaganju. Prof. Terzić je iznio nekoliko svojih opservacija i dojmova kada je u pitanju samo izlaganje Harun-ef. Hodžića, te se posebno osvrnuo na neke detalje njegove knjige „Sedžda na čistoj zemlji bosanskoj“.

Tribini su prisustvovali dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću doc. dr. Hajrudin Hodžić, gavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić, brojni profesori, imami i građani.

Moderator tribine je bio Nazif-ef. Horozović, a svi prisutni će ovu večer pamtiti po lijepoj emociji i izuzetno nadahnutom izlaganju Harun-ef. Hodžića, majora Armije R BiH, kustosa muzeja Tunela spasa i hatiba ratne džamije na Igmanu.