Manifestacija „U njemu je divan uzor“ ponovo oduševila Bišćane

„U njemu je divan uzor“
Typography

Devetu godinu za redom u Kulturnom centru u Bihaću upriličen je program povodom mjeseca rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., pod nazivom „U njemu je divan uzor – Muhammed, a.s.“. Cilj ovog programa jeste da se široj društvenoj zajednici prikaže autentični prikaz lika i djela Muhammeda, a.s., onakav kakav je bio i kakav nam danas treba, jer je on moralni uzor svim muslimanima. Svečanost je održana proteklog petka u večernjim satima.

I ovaj put, preko 500 građana Bihaća je uživalo slušajući učenje Kur'ana, ilahija i kasida i u konačnici nadahnuto i inspirativno predavanje kojeg je održao dr. Aziz ef. Hasanović, muftija zagrebački. Pored imenovanog gosta, svojim prisustvom svečanost su uveličali prof. dr. Fuad Sedić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, Mensur ef. Ćehić i Enver ef. Morankić, glavni imam i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bihać, Ermin Zulić, izaslanik gradonačelnika grada Bihaća i drugi posebni gosti. U pratnji dr. Hasanovića su bili g. Mevlud Arsani, direktor islamske gimnazije „Dr. Ahmed Smajilović“ u Zagrebu, mr. Nermin Botonjić, sekretar Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i g. Mirza Šabić, član Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i predsjednik obrtničke komore grada Zagreba.

Program je otvorio Adis ef. Skalić sa učenjem odlomka iz časnog Kur'ana, a potom je moderator programa prof. Nazif Horozović najavio program i detalje koje očekuju prisutne. Iza uvodnih riječi uslijedio je obraćanje dr. Fuada Sedića, koji je u ime organizatora poželio toplu dobrodošlicu gostima iz Hrvatske, ali i svima koji su bili prisutni i zavhalio se na odzivu velikog broja građana. Potom je uslijedio revijalni dio programa gdje su uz ilahije, kaside, tekbire i salavate bihaćki interpretatori oduševili publiku i natjerali sve prisutne da s njima zajedno učestvuju. Publici nije trebalo dosta uvjeravanja i svi su onoliko koliko su mogli i znali svojim učenjem pratili izvođače. Pored Sinanudina Bajrića, Mirsada Šehića, Abdulaha Šehića, Bilala Ćejvanovića učešće je uzela i svojim prelijepim melodičnim glasom izazvala velike ovacije publike i  sjajna Emana Imširović, djevojčica sa posebnim darom za interpretaciju ilahija i kasida.

Nakon revijalnog dijela obratio se i dr. Aziz Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i muftija zagrebački. On je u svom veoma konciznom i interesantnom govoru govorio o muslimanima koji slijede i muslimanima koji ne slijede Muhammeda, a.s., kao uzora.

„Definitivno, svako onaj ko slijedi Muhammeda, a.s., je i dobar čovjek, dobar suprug, dobar prijatelj, dobar komšija. I svaki musliman koji nije dobar čovjek, nije dobar suprug, nije dobar prijatelj, nije dobar komšija, budite sigurni da mu Muhammed, a.s., nije najljepši uzor.“ – istakao je muftija Hasanović.

Pored samokritike koja je bila prisutna u njegovom izlaganju prema svima muslimanima, on se također kritički osvrnuo na odnos Evrope i tzv. Zapada prema muslimanima u zapadnih zemljama, ali i tamo gdje su muslimani većina.

„Član sam komisije Evropske Komisije koja ima za cilj da ponudi rješenje integracije muslimana u Evropsko društvo. Bio sam negativno iznenađen kakva percepcija vlada kod tzv. eksperata za islam. Oni žele i prihvataju muslimane u Evropskoj Uniji, ali koji će biti lišeni svih segmenata islama. Takav pogled na muslimane može donijeti samo još veće konflikte, jer muslimanima je vjera svetinja koje se ne nikada i ni u kakvim okolnostima ne odriču.“ – poručio je dr. Hasanović.

Organizator ove svečanosti je udruženje „Život“, Ženska edukativna organizacija „Iskre“, Centar za edukaciju i istraživanje „Nahla-Bihać“ iz Bihaća u saradnji sa institucijama Islamske zajednice; Muftijstvom Bihaćkim, Islamskim pedagoškim fakultetom i Medžlisom Islamske zajednice Bihać.

Uz opšte oduševljenje velikog broja publike koji su prilazili nakon završetka programa i čestitali organizatorima, konstatacija je na kraju bila: „Neizmjernu zahvalnost dugujemo Gospodaru svjetova što nas je počastio da budemo sljedbenici Muhammeda, a.s.!“

Fotografije možete pogledati O V D J E