Udruženje Život iz Bihaća u saradnji sa Islamskim pedagoškim fakultetom i Medžlisom IZ Bihać, te Ženskom edukativnom organizacijom Iskre je 2008. godine pokrenulo serijal tribina pod nazivom „Snagom vjere do savršenstva duše“. Cilj ovih tribina je bio da se prvenstveno mladima, a onda i drugim kategorijma našeg društva ponudi višestran pogled na vrijednosti naše vjere i moralnog ponašanja.

Kako ističe prof. Senaid Haskić, koordinator ovog projekta, radi se o vrlo uspješnom projektu koji je zamišljen kao svojevrsni poticaj duhovnom uzdizanju posjetitelja ovih tribina.

„U principu, radi se o tribini na kojoj se ugosti gost koji razradi važnu temu, a koja treba biti svojevrsni duhovni doping za sve posjetitelje. Zahvalni smo Gospodaru da smo nosioci jedne takve plemenite ideje. Kroz ovu tribinu smo ugostili stotine intelektualaca, izvrsnih predavača i mogu slobodno kazati da je ova tribina poslužila da bude inkubator kreativnih ideja i kvalitetnih promišljanja.“ – istakao je prof. Haskić.

Gost 213. tribine, a 13. ove sezone je bio prof. Saudin Cokoja, profesor Islamske vjeronauke iz Gornjeg Vakufa koji je na poseban način predstavio još jednu veoma aktuelnu temu koja je naslovljena kao „Pristup Muhammeda, a.s., u ophođenju prema ljudima“.

„Mislim da su ljudima danas neophone dvije važne osobine; lijepa riječ i pozitivan pristup u ophođenju prema ljudima. Muhammed, a.s., nas kroz svoj vlastiti primjer uči koliko snažno i pozitivno odjekuje lijepa riječ i koliko korektan i lijep pristup u ophođenju sa ljudima može polučiti pozitivne iskorake u kvalitetnoj komunikaciji. Neophodno je da čitamo i promišljamo životopis Muhammeda, a.s., kako bi na najdirektniji način osjetili ono čime ga je Allah, dž.š., obdario, a to su osobine blagosti, razumijevanja, ljubavi i nade da svako može postići najveće stepene ukoliko uloži trud i prizove Božiju milost.“ – naglasio je prof. Cokoja.

Tokom samog izlaganja prof. Cokoja je iznio niz upečatljivih primjera iz života Muhammeda, a.s., koji je svojim ličnim primjerom pokazao značaj pozitivne komunikacije s ljudima i gdje je kroz razne okolnosti ostao dostojanstven i ophodio se sa svima koji su ga okruživali na najljepši način, što je prema mišljenju prof. Cokoje naša obaveza kao njegovih sljedbenika da ga u tome i slijedimo.

Tribine „Snagom vjere do savršenstva duše“ u Bihaću se nastavljaju već naredne sedmice, a svakako će tematizirati i u budućnosti važne teme i ponuditi auditoriju praktične savjete pogotovo kada su u pitanju afirmativne priče i životni principi koje je neophodno u životu uspostaviti.

Tribini su pored velikog broja omladine i građana prisustvovali i doc dr. Hajrudin Hodžić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću i  Mensur-ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać.

{gallery}stories/joomlart/gallery/Snagom-vjere/Saudin-Cokoja{/gallery}

Izvrsno predavanje u sklopu serijala „Snagom vjere do savršenstva duše“ 14.03.2017. na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću održao je hafiz Edin Dedić, profesor Kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

U prisustvu dekana Islamskog pedagoškog fakulteta prof. dr. Fuada Sedića, profesora sa fakulteta, imama, nastavnika osnovnih i srednjih škola i drugih, hafiz Dedić je govorio o odgoju duše i važnosti da čovjek upozna sebe i svoje vrijednosti. „Čovjek je danas otkrio mnoge kutke svemira, ali čini se kako čovjek sve više osvaja svijet, sve manje poznaje sebe. Ukoliko čovjek želi da se ispravno postavi prema svijetu koji ga okružuje, neophodno je da spozna sebe!“ – istakao je hafiz Dedić.

On je govorio o preprekama koje sprečavaju čovjeka da postigne duhovnu puninu i savršenstvo, te stimulansima koji potiču duhovne uspone svakog pojedinca. „Ono što čovjeka dijeli od duhovnog savršnestva su svakako tjelesni užici i prohtjevi, a odricanje i ibadet su najveći poticaji za čovjekovo duhovno uspinjanje. Posebno je važan u ovom segmentu dobrovoljni post, koji je jedan od najboljih i najvrijednijih stimulansa duhovnog uspona.“

I na kraju je zaključio da je sreća jedino moguća kada se duša ispuni duhovnim vrijednostima. „Postizanje duhovnog uzdignuća je sreća, a djelo je pomagač da se dođe do te sreće!“ -zaključio je hafiz Dedić.

Nakon samog izlaganja uslijedila je izuzetno zanimljiva diskusija kroz pitanja i odgovore, a potom se u ugodnom ambijentu restorana Islamskog pedagoškog fakulteta uz kahvu, čaj i poslastice razgovaralo i o drugim važnim temama za savremenog čovjeka.

Napominjemo da je organizator tribine udruženje „Život“ iz Bihaća uz podršku Bihaćkog muftijstva i Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću.

 

Link cijelog predavanja: https://www.youtube.com/watch?v=n6k0LzFv5MM

 {gallery}stories/joomlart/gallery/Snagom_vjere_2016/Hafiz_Edin_Dedic{/gallery}

 

U sklopu 8. serijala edukativno-odgojnih tribina "Snagom vjere do savršenstva duše" gostovao je ugledni predavač i profesor islamske vjeronauke iz Gornjeg Vakufa prof. Saudin Cokoja.

On je u veoma emotivnom i izuzetno nadahnutom predavanju govorio o okolnostima u kojima su se desili pojedini rastanci i kako su akteri tih događaja reagovali na iskušenja koja su ih snalazila.

 

On je poseban akcenat stavio na rastanke u životu Muhammeda, a.s.; od majke, supruge, prijatelja i u konačnici rastanak njegovim prijatelja od njega.

Zahvaljujemo aktivistima Youtube kanala Medžlisa islamske zajednice Bihać na ustupljenom materijalu, tj. snimku kompletne tribine sa prof. Cokojom.

Link cijelog predavanja: https://www.youtube.com/watch?v=2LGyeAW6RDk

 {gallery}stories/joomlart/gallery/Snagom_vjere_2016/Saudin_Cokoja{/gallery}

 

„Ko dirigira/izvršava nered u muslimanskom svijetu?“ je naziv tribine serijala „Snagom vjere do savršenstva duše“ koju organizira udruženje „Život“ iz Bihaća u saradnji sa institucijama IZ-e; Bihaćkim muftijstvom, Islamskim pedagoškim fakultetom i Medžlisom IZ-e Bihać. U potrazi za osobom koja može potpuno relevantno, nepristrasno i stručno govoriti na ovu temu, organizatori su pozvali mr. Mirnesa Kovača, novinara i publicistu koji se bavi analizom aktuelnih dešavanja vezanih za muslimane u cijelom svijetu sa posebnim akcentom na situaciju na Srednjem Istoku. 

Tribina je održana u sali novoobnovljenog muzeja AVNOJ-a u Bihaću i izazvala posebno interesovanje medija i velikog broja građana grada na Uni. Na tribini su prisustvovali muftija bihaćki Hasan ef. Makić, glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ-e Bihać Mensur ef. Ćehić i Enver ef. Morankić, prodekan za naučno-istraživački rad Islamskog pedagoškog fakulteta dr. Hajrudin Hodžić, novinari, profesori, studenti i drugi cijenjeni gosti.

Na samom početku moderator tribine prof. Nazif Horozović je zaželio dobrodošlicu svim prisutnim i cijenjenom gostu, predstavljajući njegovu bogatu biografiju i aktivnosti u koje je uključen, te posebno predstavljajući njegovu novu knjigu „Opsada islama“ u koju je uvrstio 35 razgovora koje je u vidu intervjua vodio sa najuglednijim muslimanskim misliocima današnjice.

Nakon uvodnog dijela obratio se mr. Mirnes Kovač. On je zahvalio organizatoru na pozivu, a posebno je istakao svoje veliko zadovoljstvo što je u lijepom sunčanom proljetnom danu uživao u prelijepom ambijentu rijeke Une i ljepotama Bihaća. Istakao je da je teza koja je predstavljena u naslovu tribine veoma ambiciozna i da egzaktan i potpun odgovor na postavljeno pitanje vjerovatno nije moguće dokučiti sa ove vremenske distance i ovog prostora. Međutim, prema onome što nam je dostupno od informacija sa raznih strana i na osnovu brojnih analiza možemo „otpakovati“ odgovor na ovu temu. „Dvije su stvari ključne za Srednji istok, a koje najbolje mogu prikazati pozadinu globalnog interesa za ovo područje: Osigurati slobodan protok najvrjednijeg resursa – nafte. Također, osigurati dobro i kvalitetno tržište za najskuplju industriju na svijetu, a to je industrija naoružanja.“ – istakao je mr. Kovač.

On se također osvrnuo na teoriju „Upravljanje haosom“ kao i na sastav ISIL-a, tzv. islamske države. Njegov stav je da su ključni ljudi u ISIL-u  „divljaci i mafijaši kojima ništa u životu nije sveto i zbog toga ih možete vidjeti kao bezočno ubijaju ljude“. „To su, isto tako, veliki broj onih koji su bili na visokim pozicijama unutar Ba's partije u Iraku i koji su nakon dolaska Amerikanaca u Irak otpušteni kućama. Takvi nisu mogli podnijeti ono što im se desilo i priključili su se formiranju takvih tvorevina kao što je ISIL da bi eventualno povratili staru slavu.“ – rekao je mr. Kovač.
On je posebno stavio akcenat na opasnost društvenih mreža po omladinu koja se često vrlo brzo preobrati i postane žrtva raznih ideologija i iskrivljenih pravaca.

Nakon izlaganja, brojna pitanja u pisanoj formi su pristigla za moderatorski sto, a na koje je gost tribine maratonski odgovarao. Zaključeno je da u trenutnim sukobima u tzv. muslimanskom svijetu nema nevinih i da svi u tome učestvuju, kako velike svjetske sile tako i njihove produžene ruke. Pozvana je omladina da slijedi izvorni islam i za svoje učitelje uzima samo priznatu ulemu, a nikako neke anonimuse sa društvenih mreža ili iz podruma i objekata koji nisu zvanično odgojno-obrazovne ustanove o kojima se stara Islamska zajednica. Na takav način ćemo se i mi u Bosni i Hercegovini sačuvati od raznih navala devijantnog učenja islama.


GALERIJA FOTOGRAFIJA

Udruženje "Život" iz Bihaća u saradnji sa institucijama Islamske zajednice, otvara 8. sezonu javnih tribina pod nazivom "Snagom vjere do savršenstva duše", na kojima aktuelizira najzanimljivije i najbitnije teme za naše društvo i naš narod. Do sada je u sklopu ovog serijala održano 175 tribina, a ove godine je u planu još 25 tribina.

"Ovaj serijal se nametnuo kao glavna aktivnost našeg udruženja. Želja nam je da građanima grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona ponudimo kvalitetan sadržaj za vlastitu znanstvenu, emocionalnu, odgojnu i duhovnu nadogradnju. Naslovi naših tribina i njihov sadržaj ima za cilj da zadovolji sve četiri prethodno nabrojane komponente." - rekao je dr. Hajrudin Hodžić, predsjednik Udruženja.

Pored uvodnog dijela gdje su uvodničari poznata imena i najbolji predavači iz svojih oblasti, uporedo sa ovom edukativnom, Udruženje realizira i projekat "Toplina duše". Dr. Hodžić u pojašnjenju ovog projekta navodi da se radi o jedinstvenom i hvale vrijednom projektu. "Ponudili smo građanima mogućnost da kada dolaze na tribine ponesu sa sobom neki prehrambeni artikal ili u predviđenu kasu ostave marku-dvije i nakon toga, od tih sredstava, aktivisti Udruženja sačine jedan humanitarni paket ili više humanitarnih paketa i podijele ga socijalno ugroženim građanima našeg grada. Na sljedećoj tribini se predstave fotografije, informacije o podjeli i sadržaj namirnica" - ističe dr. Hodžić.

Pored ovog edukativnog i humanitarnog, ove tribine imaju i svoj neoficijelni i neformalni dio. Naime, nakon završene tribine u restoranu Islamskog pedagoškog fakulteta, organizator za sve prisutne obezbijedi kafu/čaj i poslastice kako bi mogli nakon ovog formalnog dijela uživati u privatnim razgovorima, razgovorima sa prijateljima, poznanicima i upoznati nove prijatelje i poznanike.

Tribina se održava u večernjim satima svakog utorka na Islamskog pedagoškom fakultetu u Bihaću, a informacija o temi tribine, predavaču i vremenu održavanja organizator postavi na svoju web stranicu i Facebook profil dva dana prije samog održavanja tribine.

Izuzetno vrijedna i sadržajna aktivnost koja posjetiocima nudi pravu raznovrsnu trpezu kvalitetnih tema, predavača i ideja.

Prva ovosezonska tribina će biti održana u utorak, 18.10.2016. godine u 18:45 na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću. Naslov tribine je "Stimulans kulture stalnog učenja Kur'ana", a gost predavač je prof. dr. Muharem Štulanović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću.

Dobro nam došli!